UIT DE PRAKTIJK

STAAT HIER MORGEN JOUW VERHAAL?

Elke dag kiezen mensen in onze regio ervoor om in beweging te komen. Ze doen een cursus, volgen een workshop of beginnen een opleiding. Hier vind je een aantal voorbeelden uit de praktijk. Zó maken Deeqa, Tomas, Simone, Samer, en Terrence zich klaar voor de toekomst.

Deeqa

PERSOONLIJKE VERHALEN

Deeqa

Deeqa slaat een nieuwe weg in en kiest voor een kappersopleiding

De van oorsprong Somalische Deeqa Abda Ali kiest voor zichzelf. Door te starten met een opleiding bepaalt ze haar eigen toekomst.

Deeqa: “Ik kwam als Somalisch meisje van 16 naar Nederland, op de vlucht voor de oorlog in mijn thuisland. Op dit moment ben ik moeder en huisvrouw, mijn kinderen zijn 19, 12 en 11 jaar oud. Mijn verleden is roerig en kende moeilijke perioden. Maar ik heb besloten dat ik positief vooruit kijk. Ik maak werk van mijn eigen toekomst en start binnenkort met de kappersopleiding.

Het is lastig om werk te vinden zonder opleiding, daarom leefde ik lang van een uitkering. Wel deed ik vrijwilligerswerk bij mij in de buurt en heb ik veel contact met buurtbewoners. Maar ik wil graag werken, iets betekenen voor de maatschappij. Andere sociale contacten opdoen. Daarom ben ik gemotiveerd om een opleiding tot kapper te gaan volgen. Ik was altijd al graag bezig met verzorging en schoonheid, daarom lag deze keuze voor de hand. Natuurlijk zal het niet eenvoudig zijn om weer naar school te gaan en studie te combineren met mijn gezin, maar ik ben gemotiveerd en heb heel veel zin in deze nieuwe stap.

Wat ik anderen wil meegeven is dat je verleden niet je toekomst hoeft te bepalen. Het is nooit te laat om een nieuwe stap te zetten. Kijk maar naar mij!”

Tomas Beket

PERSOONLIJKE VERHALEN

Tomas

Kiezen voor een combinatie tussen werken en leren: Tomas deed het. Hij bouwt zo actief aan zijn persoonlijke toekomst.

Tomas Beket: “7 jaar geleden kwam ik bij Huijbregts Groep in dienst als operator. Ik volgde de opleiding Allround Foodoperator aan de Groene Campus in Helmond; een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg). Hierbij combineer je werken met school. Na het afronden hiervan groeide ik door binnen het bedrijf. Nu ben ik teamleider Kwaliteitscontrole en geef ik leiding aan 5 collega’s op mijn afdeling. Daarnaast begeleid ik diverse stagiairs en stagiaires in verschillende opleidingen op het gebied van voeding en kwaliteit.

Het was mijn droom en mijn doel om met eten bezig te zijn. Ik heb een kokslopleiding gedaan, maar de horeca was niks voor mij. Daarom ging ik op zoek  naar andere manieren om van mijn passie mijn beroep te maken. Die weg leidde me naar Huijbregts Groep, wij mengen poedergrondstoffen voor de levensmiddelenindustrie. Het bedrijf geeft mensen zoals ik de kans om te leren en zich te ontwikkelen. Ik ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt! Het bewijst dat als je iets graag wil, gemotiveerd bent en daar hard voor werkt, je daarvoor beloond wordt.

De toekomst staat voor mij in het teken van ontwikkelen, leren en groeien. Daarom volg ik ook nu een opleiding, op de bedrijfsschool van Huijbregts Groep. Mijn advies? Kijk welke manier van leren bij je past. Door studie en praktijk te combineren kom je ook hogerop. En: hoog- of laaggeschoold, leidinggevend of ondersteunend: je kunt van iedereen leren als je ervoor openstaat.”

Simone den Uijl

PERSOONLIJKE VERHALEN

Simone

Simone blijft zichzelf actief ontwikkelen.
Ze is voorbereid op de toekomst, omdat ze zich blijft blijft ontwikkelen en zich actief inzet voor mensen met dementie. Techniek is daarbij een hulpmiddel.

Simone den Uijl: “Voor mezelf is blijven leren vanzelfsprekend: het leven is een schoolbank die je nooit verlaat. Ik maak daarom werk van mijn persoonlijke ontwikkeling. Door actief en positief te blijven, aandacht te besteden aan sociale contacten en de mensen om me heen. Ook op professioneel vlak sta ik niet stil. Ik heb samen met mijn partner een dagopvang voor (jong)demente mensen en ben grondlegger van de stichting 2109 die opkomt voor mensen met dementie. We ontwikkelden een speldje dat mensen met dementie kunnen dragen. Zo is in één oogopslag duidelijk dat iemand ziek is en misschien wat extra hulp nodig heeft. Het vergroten van de acceptatie van de ziekte dementie is mijn persoonlijke missie.

Om me voor te bereiden op de toekomst, blijf ik op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen mijn vakgebied. Techniek en technologie zijn daarbij een hulpmiddel, we zetten het gericht in en is geen doel op zich. Op de dagopvang maken we bijvoorbeeld veel gebruik van muziek, omdat het een helpt om mensen te bereiken. Vroeger was het een gedoe met CD’s en bandjes, nu is er gelukkig YouTube en Spotify. Ook met de stichting staan we niet stil, we werken momenteel aan een speldje met GPS-tracker. Ik weet door mijn werk helaas dat de toekomst er anders uit kan zien dan je vantevoren denkt. Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren ook alleen maar toe. Daarom moeten we nu alles in het werk stellen en ervoor zorgen dat deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven, meetellen in de maatschappij en prettig kunnen leven.”

Samer Khamis

PERSOONLIJKE VERHALEN

Samer

Samer ontwikkelt zich stap voor stap. Hij stimuleert anderen om datzelfde te doen.

Samer Khamis: “Ik woon 19 jaar in Nederland, in 2015 kwam ik in Brabant wonen. Ik wilde graag aan de slag, alleen had ik door een ongeluk veel last van mijn schouder. Ik begon met vrijwilligerswerk, ik was tolk en begeleider voor Arabisch sprekende mensen die net in Nederland waren. Stap voor stap heb ik me ontwikkeld. Op dit moment ben ik voorman in de groenvoorziening van Senzer. Veel jongens in mijn team zijn statushouder, ik begeleid hen en stimuleer hun ontwikkeling. Als we bijvoorbeeld de tuinen van particulieren onderhouden, schuif ik hen naar voren om het woord te doen. Dat vinden ze eng, maar het is heel leerzaam. Naast de taal is het belangrijk dat ze hun netwerk breder maken. Zo voelen ze zich steeds meer thuis in de buurt. Zelf ben ik nooit bang geweest om Nederlands te spreken of om aan te geven dat ik iets niet begreep. Zo leerde ik snel. Ik sta positief in het leven en heb een goede band met de mensen in mijn buurt.

Een les voor anderen? Durven! Durf de taal te spreken. Durf te vragen als je iets niet begrijpt. En kies voor vrijwilligerswerk als opstap naar een betaalde baan. Want ook door kleine stappen te zetten, kom je verder.

Terrence de Vries

PERSOONLIJKE VERHALEN

Terrence

Terrence zit zelf in het onderwijs en ziet een leven lang ontwikkelen als iets wat zowel binnen als buiten de muren van de school plaatsvindt.

Terrence de Vries: “Het onderwijs verandert en dat is goed. Naast algemeen vormende vakken leren jongeren steeds meer skills die nodig zijn voor een veranderende toekomst. Weerbaarheid bijvoorbeeld en samenwerking en flexibiliteit. Daarnaast zie je dat onderwijs en bedrijfsleven naar elkaar toegroeien en dat is ook positief. In mijn werk voor Brainport organiserden we bijvoorbeeld het Autotech evenement tijdens de Dutch Technology Week, waarbij basisschoolleerlingen kennismaken met de wereld van automotive en techniek. Ook persoonlijk blijf ik mezelf uitdagen en ontwikkelen. Ik combineerde mijn docentschap met werk voor Brainport en ik merkte dat dat beide banen versterkt. Mijn onderwijskennis kwam van pas bij de projecten voor Brainport en op school profiteerde ik van de kennis uit het bedrijfsleven. Een leven lang leren is positief voor zowel werkgever als werknemers.

Een bekende quote waar ik me helemaal in kan vinden, is ‘Vraag niet wat er gebeurt als je personeel zich ontwikkelt en vertrekt. Vraag je af wat er gebeurt als ze dat niet doen en ze blijven’. Mijn advies aan anderen is dan ook: sta niet stil maar blijf nieuwsgierig naar manieren om te blijven groeien.”